• ampans@ampans.cat
  • 938 272 300

Compromís amb les persones amb discapacitat intel·lectual

Una mica d'història

Una bona idea sempre neix de la pròpia experiència. El 1965 un grup de pares i mares de fills amb discapacitat intel·lectual es van unir per defensar els drets dels seus fills. Amb la finalitat de visibilitzar-los i lluitar per a la seva plena integració, va néixer l’Associació Manresana de Pares de Nens Subdotats, que el 2010 es va transformar en Fundació AMPANS.

ampansampansampans

Els inicis de l’entitat varen ser modestos però amb moltes idees, hores de dedicació i esforç.

En un carrer anomenat llavors Héroes Manresanos i amb la col·laboració de tan sols dues monitores, van començar a donar forma al projecte social que coneixem avui. Poc després, al número 8 del carrer Cintaires, es va posar en marxa la primera aula per a alumnes amb necessitats educatives especials que significaria la llavor de l’actual escola d’educació especial Jeroni de Moragas. L’escola va obrir portes com a tal el dia 1 de febrer de 1969, al carrer Fonollar. Als baixos de l’edifici s’hi van instal·lar uns tallers d’arts gràfiques que donaven pas a la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual, un dels objectius de la missió d’AMPANS.

Un dels moments d’inflexió de la història d’AMPANS va transcórrer el 1973, amb la donació de la finca de Santa Maria de Comabella, a Santpedor, per part de la família Payàs Puigarnau. Per finançar el trasllat a la finca, es va organitzar la campanya Sol d’Amor a Comabella, que va tenir un amplíssim suport a Manresa i al Bages, amb la col·laboració de milers de persones, empreses i entitats que creien en el projecte. Va ser la campanya més gran de la història de l’entitat, que va culminar amb una trobada a Comabella els dies 18 i 19 d’octubre de 1975. Es calcula que hi van assistir unes 30.000 persones, una xifra increïble en qualsevol esdeveniment popular. Encara avui moltíssima gent recorda el “Sol d’Amor” com un esdeveniment que va permetre, el 1976, fer el trasllat definitiu a Comabella.

I així es va construir el taller, l’actual edifici de l’escola i les primeres llars, les del carrer Zamenhof de Manresa.

La història d’AMPANS és l’exemple d’allò que es pot arribar a aconseguir amb amor, esforç, empenta i solidaritat. Un grup de gent il·lusionada per fer realitat un somni que avui continua.

 

Àlbum de fotos

ampans     ampans ampans ampans ampans ampans ampans ampans